firm

RAMÓN CASTAÑER SEGURA

Esta és una pàgina dedicada al pintor Ramon Castañer Segura. Per a mi, la pintura de Ramon té una significació especial, ja que Ramon és mon pare.

pintor

 

   Ramon Castañer va nàixer en 1929 a Alcoi. Els seus ultims 40 anys va viure a Madrid, però com a bon alcoià sempre ha romàs lligat a esta regió, i en la seua pintura destaca la llum pròpia dels pintors mediterranis.

 

    Ramon va començar a dibuixar al mateix temps que aprenia a parlar. Des de sempre ha estat dibuixant. Encara hui conservem alguns quadros pintats per ell quan només era un xaval de 15 anys, com este exemple "Cançó Trista" (150 x 150 cm). Este quadro figura en una col·lecció particular des de 1947 a Barcelona.

 

 

   Jo, el seu fill, encara que mai he sigut capaç de pintar, he aprés amb els anys a apreciar la qualitat d'una bona pintura. No obstant, no cal ser un gran entés, ja que veient aquells quadros del jove pintor un immediatament es dóna compte que allí ja hi havia un gran potencial artístic.

 

BlueSong

    Com no podia ser de cap altra manera, després va arribar la seua formació acadèmica on va perfeccionar el seu do innat amb l'aprenentatge necessari. En 1948 va ingressar en l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles de València on en 1953 va obtindre el títol de Professor de Dibuix i Llicenciat en Pintura. Esta obra és una mostra d'aquella època "Jazmina " (170 x 80 cm)

    A partir de llavors, tota una vida dedicada a la pintura comporta un currículum molt dens: Currículum i Exposicions

    Amb el pas dels anys, Ramon, en la seua pintura ha experimentat molts canvis, busques, evolució i en definitiva, maduració. Va viure algun temps a París la influència de la qual no va ser digerida immediatament. Hauria de passar per una sèrie de tantejos i regressions per a convertir-se a l'abstracte més avançat. "Juana en la foguera", "Angel Pressentit" (Museu de Belles Arts de Santander). En la imatge, una mostra de "Abstracció" (100 x 81 cm) Any 1961.

abstracto

    A partir d'esta fórmula, Castañer s'inicia en la pintura automàtica, defugint les facilitats que el figurativisme li oferia.

    El pintor s'aventura en una nova experiència. Amb la "Nova Figuració" aporta una nova matèria, una nova textura, a la que unix els problemes de composició en grans espais. En la seua obra, "La Mina" (200 x 145 cm) resumix este mode d'expressió (Primer Premi en el IX Saló de la Tardor de l'Ateneu de València).

    L'esperit realista i amant de com porta de concret el gran dibuixant Castañer, tornaria la mirada cap a la minuciositat dels objectes i de la naturalesa. El seu realisme és càlid, i està carregat d'una poesia que embolica a l'espectador. És pintor d'objectes quotidians, objectes antics, utensilis rurals, herbes medicinals... En esta línia el pintor ha trobat el seu punt definitiu.

    El quadro "Eres bella com la pedra, oh viva, oh viva!, eres feliç com la nau" és una mostra dels seus troncs d'arbres, com a ossos ressecs que es retorcen mostrant les seues corfes mutilineals.

silla muneca
sofa hierbas
comunion espejo

    Estos sis olis ens mostren com va començar a recrear amorosament un món d'objectes familiars... Tot un món de nostàlgies de vivències d'infància, d'amor cap a la quotidianitat, 'azorinianos miraments' com ho definia López Anglada en un magnífic article de 'L'Estafeta Literària'. "Cestón" (200 x 140 cm) 1987.

    Ramon té un caràcter vital i enèrgic, i per això sempre ha preferit els quadros de grans formats. Tant és així que una de les seues principals contribucions a l'art residix en la pintura de grans murals en distintes esglésies: "Murals"